Onze zorgverleners zijn heel belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van anderen. Met de komst van de handhaving op de Wet DBA, geven inmiddels sommige opdrachtgevers aan dat ze vanaf 1 januari 2025 geen ZZP’ers meer kunnen of willen inzetten.
Zorgverleners hebben juist gekozen om als ZZP’er te werken, zodat zij zelf kunnen bepalen waar en wanneer zij werken. Tegelijkertijd blijft er bij organisaties behoefte aan flexibele inzet.
Daarom zoeken wij naar oplossingen die beide blijven ondersteunen. Hoewel we nog niet overal van de hoed en de rand weten, willen we jullie wel graag op de hoogte houden van de ontwikkelingen.
Op dit moment zijn we aan het werk om vanaf 1 jan 2025 de volgende drie varianten aan te bieden:
- Als (oproep)kracht in een (interne/regio) flexpool
We praten met zorgorganisaties over het opzetten en faciliteren van interne en/of regionale flexpools. Dit kan voor hen gunstig zijn omdat organisaties dan geen BTW hoeven te betalen. En voor zorgverleners omdat zij dan toch flexibel bij meerdere opdrachtgevers aan de slag kunnen.
Zodra we meer weten, houden we jullie hiervan op de hoogte.
- Als ZZP’er werken bij opdrachtgevers of bij particuliere of PGB-cliënten
Hoewel we horen dat verschillende opdrachtgevers niet langer met ZZP’ers willen werken, horen we inmiddels ook van enkele organisaties dat zij nog wel (tijdelijk nog) gebruik blijven maken van ZZP’ers. Zolang deze vraag blijft, blijven wij dit jullie natuurlijk aanbieden.
Daarnaast hebben we ook cliënten zelf die langdurige zorg nodig hebben en zoeken via een PGB overeenkomst of een particuliere financiering. Met de nieuwe regels omtrent de Wet DBA verwachten we dat dit aantal groeit.
Om met deze cliënten te werken, heb je een AGB-code nodig. Dit kan je aanvragen via Vektis. Wil je meer hierover weten, dan kunnen onze matchers je meer informatie geven.
Neem dan gerust contact met ons op! - Werken via een uitzendconstructie
We gaan ook de mogelijkheid bieden om als uitzendkracht aan de slag te gaan. Dit heeft voor zorgverleners de volgende voordelen:- Je blijft zelf bepalen waar en wanneer je werkt.
- Sociale zekerheden zoals WW en Arbeidsongeschiktheid zijn geregeld.
- Je bouwt pensioen op, zonder dat je dit zelf hoeft te regelen.
- Minder administratie: je krijgt loon, geen facturen.
- Geen zorgen over betaling van facturen. Aan het einde van de maand krijg je jouw gewerkte diensten als loon uitbetaald.
- Geen verdere kosten voor (verplichte) verzekeringen of commissies
- Geen risico op naheffingen of incorrecte aangiftes.
- Maar er zijn ook (mogelijke) nadelen:
- Het bedrag dat een zorgverlener ontvangt is in eerste instantie lager. Dit kan echter ook voordeliger uitvallen voor de zorgverlener ivm ORT regels.
- Je kunt niet onderhandelen over je salaris; dat wordt bepaald door de CAO.
- Je hebt geen belastingvoordelen, zoals aftrek voor telefoon of laptop.
- En voor de organisaties geldt dat er een verplichting voor de BTW van toepassing wordt.
Ben jij al klaar voor een nieuwe stap?
Wil je je nu al aanmelden als uitzendkracht? Stuur ons dan een e-mail op: uitzenden@carematch.nl
Heb je nog vragen of wil je eerst een vrijblijvend gesprek?
Mail ons op: info@carematch.nl. Als er veel vragen binnenkomen, organiseren we sessies voor meerdere zorgverleners.
Zie eventueel ook alvast onze ‘Meest Gestelde Vragen’ ten aanzien van het uitzenden.
Samen zorgen we ervoor dat jij kunt blijven werken op een manier die bij jou past, zonder in te leveren op flexibiliteit of werkplezier!