Stappenplan op weg naar ZZPer

Wat te regelen om ZZP'er te worden

CareMatch vult de binnenkomende zorgvragen in met beschikbare zelfstandige zorgverleners. Deze zorgverleners zijn als zelfstandige zonder personeel (ZZP’er) werkzaam. Wil jij dus gematcht worden door CareMatch, dien je als ZZP’er actief te worden. Word ZZP’er in 7 eenvoudige stappen!

Om als ZZP’er te starten, dien je een aantal zaken te regelen.
In dit artikel geven we een korte toelichting met welke stappen jij kan starten als zzp’er. 

1. Onderzoek

Voordat je daadwerkelijk als ZZP’er in de zorg begint, is het belangrijk om goed te onderzoeken of het iets voor jou is. Denk hierbij aan vragen als:

  • Wat voor werkzaamheden wil ik doen?
    Wil je teams of locaties versterken door tijdelijk in te vallen? Of wordt je graag ingezet bij een cliënt in de terminale fase? Of ga je graag een langdurige relatie aan bij de inzet op ondersteuning bij een ALS cliënt?
  • Wie zijn mijn klanten?
    Ga je graag aan de slag voor zorginstellingen? Of ben je liever actief voor de (particuliere) cliënt zelf?
  • Wat zijn mijn zakelijke doelstellingen?
    Hoeveel heb je nodig om per jaar rond te komen? Hoeveel kosten denk je te moeten gaan maken?
    Hoeveel omzet heb je uiteindelijk dan nodig? Hoeveel uren dien je hiervoor te werken, rekening met bovenstaande type werkzaamheden. Hoeveel uren dien je dan per week of per maand gemiddeld actief te zijn.
  • Heb ik de juiste kennis en ervaring?
    Beschik je al over voldoende kennis en ervaring voor de gewenste werkzaamheden? Dien je nog aanvullende cursussen te volgen? Wat zijn de kosten hiervoor en welke impact heeft dit op jouw zakelijke doelstellingen?
 

2. Wet DBA

Als je als ZZP’er aan de slag gaat voor zorgorganisaties, dien je rekening te houden met de Wet DBA. Deze wet bepaalt of je als ZZP’er of als werknemer wordt aangemerkt. Als je als ZZP’er wordt aangemerkt, dan ben je zelf verantwoordelijk voor je inkomstenbelasting, sociale premies en pensioen. Voor werknemers geldt dat deze zaken door je opdrachtgever geregeld worden.

Bij zorgorganisaties zal je hiervoor over het algemeen een Raamovereenkomst en/of een Overeenkomst van Opdracht overeen dienen te komen. Hierin leg je met elkaar vast dat je als ZZP’er aan de slag gaat onder welke spelregels.

3. Uurtarief

Als je als ZZP’er aan de slag gaat, dien je ook een uurtarief te bepalen.
Dit uurtarief is afhankelijk van een aantal factoren, zoals je kennis en ervaring, de vraag naar de door jouw gewenste type werkzaamheden en de vraag naar beschikbare zorgverleners in Nederland.
Het is belangrijk om een uurtarief te bepalen dat voldoende is om je kosten te dekken en om een goed inkomen te hebben.

Over het algemeen besteden zorgorganisaties de onderhandeling over de (basis-)tarieven uit aan CareMatch. Neem contact op met CareMatch welke (basis-)tarieven gelden voor de zorgorganisaties bij CareMatch, zodat jij kan bepalen of er aan het door jouw bepaalde minimale uurtarief voldaan wordt.

4. Risico’s beperken

Als ZZP’er ben je zelf verantwoordelijk voor je inkomsten en je risico’s. Het is daarom belangrijk om deze risico’s te beperken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld:

  • Een goede verzekering af te sluiten
    Vanuit CareMach en de opdrachtgevers is het in ieder geval verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te hebben. Daarnaast is het verplicht om aangesloten te zijn bij een klachtencommissie.
  • Een reserve op te bouwen
    Als ZZP’er wordt je niet zoals een werknemer doorbetaald op het moment dat je verlof hebt of ziekt bent. Ook kan het natuurlijk voorkomen dat er een bepaalde periode minder vraag is naar jouw aangeboden werkzaamheden. Houdt hier rekening mee door een reserve op te bouwen, zodat je in dergelijke periodes ook aan jouw persoonlijke financiële verplichtingen kan blijven voldoen.
  • Voorzieningen voor later
    Als medewerker wordt er over het algemeen ook ingelegd voor jouw pensioen. Als ZZP’er is dit niet het geval, dit dien je zelf te regelen. Houdt in je tarief en uitgaven dus rekening dat je ook geld bewaard voor je late dag.
  • Je financiële situatie goed te monitoren
    In aansluiting op het hierboven genoemde punt zal je jouw financiële situatie goed in de gaten moeten houden. Uiteraard is dit voor iedereen belangrijk, maar als ZZP’er krijg je mogelijk extra financiële lasten naast je huidige persoonlijke lasten. Houd deze goed in de gaten, zodat je niet voor een vervelende verrassing komt te staan.
 

5. Rechtsvorm

Als ZZP’er kun je kiezen uit verschillende rechtsvormen. De rechtsvorm die je kiest, heeft invloed op je aansprakelijkheid, je belastingen en je administratie. De meest voorkomende rechtsvormen voor zzp’ers zijn:

  • Eenmanszaak
  • VOF
  • Maatschap
  • BV
Zie bij de KvK voor meer informatie over de rechtsvormen en de verschillen.
Overleg eventueel ook met een accountant om hierover goed advies in te winnen.

 

6. Inschrijven bij de KvK

Als je als ZZP’er wilt starten, moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dit kost € 75,-.

Bij je inschrijving moet je de naam van jouw bedrijf (handelsnaam), een omschrijving van de activiteiten van jouw bedrijf en een startdatum opgeven. Daarnaast zullen er nog enkele vragen beantwoord moeten worden waar je jouw activteiten op richt en zal je enkele contactgegevens moeten doorgeven. (zie hier een voorbeeld inschrijf formulier.

Vanuit de KvK ontvang je op basis van jouw omschrijving een SBI-code toegewezen, dit is een code die aangeeft in welke branche je bedrijf zit.

7. Administratie

Als ZZP’er ben je verplicht om je administratie goed bij te houden. Dit is belangrijk voor je belastingaangifte, maar ook om inzicht te hebben in je financiële situatie.

In je administratie moet je alle inkomsten en uitgaven van je bedrijf bijhouden. Je kunt hiervoor een boekhouder inschakelen, maar je kunt ook zelf je administratie bijhouden. Ook zijn hier ondersteunende pakketten voor zoals Jortt of e-boekhouden.
Zie hier meer informatie over het voeren van 
een administratie als ZZP’er.   

Laatste tips

Als laatste hierbij nog enkele afsluitende tips voor het starten als ZZP’er:

  • Zoek contact met andere (zorgverleners) die al als ZZP’er werkzaam zijn. Zij kunnen je veel tips en informatie geven.
  • Doe een cursus of training over het starten als zzp’er. Zie hier voor meer informatie
  • Neem de tijd om je administratie goed op te zetten.
  • Gedraag je als ondernemer. Heb je bijvoorbeeld een eigen website en wat doe je aan relatiebeheer?
    Ben je ervan bewust dat je je eigen visitekaartje bent!

Waarom kies je als ZZP'er voor CareMatch?

Flexibele werktijden
Ondersteuning bij administratie
Innovatie organisatie
Bepaal zelf je vrije dagen en vakanties
Meerdere opdrachtgevers

Geliefd bij veel ZZP'ers in de zorg

De samenwerking is prettig en waardevol. De zorgvuldigheid die centraal staat in alle facetten van hun werk ervaar ik als bijzonder ondersteunend en stimulerend. Mede hierdoor kan ik er op volledig eigen wijze voor de medemens zijn.

Ineke Lohman
ZZP'er in de zorg

CareMatch zorgt er steeds voor dat ik de zorg mag verlenen die het beste bij me past, de terminale zorg. Deze opdrachten zijn mooi en intiem en zorgen voor mij als verpleegkundige voor afwisseling. Fijn contact en een zeer prettige samenwerking!

Martine van Tiem
ZZP'er in de zorg

CareMatch vindt altijd de perfecte match voor mij, hoe vreemd mensen dit soms vinden and I love it!

Meryth Guds
ZZP'er in de zorg

Weten wat CareMatch voor jou kan betekenen?

Direct hulp nodig?

Geef  jouw aanvraag nu door en wij nemen vandaag nog contact met je op!