Ontwikkeling Richtlijnen ZZP’ers in de Zorg

Afgelopen weken is duidelijk geworden dat het Fiscaal Kader voor ZZP’ers in de zorg (Beheersingsmodel Zorg) definitief geen vervolg krijgt. Ondanks de eerder getekende intentieverklaring, stelt de belastingdienst nu dat het plan ‘onuitvoerbaar’ is.
De belastingdienst geeft in gesprekken aan dat zij alleen kunnen controleren op omstandigheden die plaats hebben gevonden op basis van wet- en regelgeving.

Onduidelijkheid blijft boven de markt hangen

Het Fiscaal Kader werd mede door de markt geïnitieerd om meer duidelijkheid en structuur te bieden wat betreft de inzet van zelfstandige zorgverleners bij zorgorganisaties. Middels een set aan richtlijnen zou voor partijen meer duidelijkheid komen aan welke voorwaarden voldaan dient te worden. Deze duidelijkheid blijft vooralsnog afwezig.

Initiatief richtlijn vanuit BOZ

Met het beoogde einde van het handhavingsmoratorium op de wet DBA vanaf 1 januari 2025, heeft de BrancheOrganisaties Zorg een ‘stappenplan inhuur zorgprofessionals’, een handreiking voor het beoordelen van arbeidsrelaties en een checklist voor het ZZP-dossier opgesteld. Dit stappenplan is vooralsnog niet gepubliceerd, maar wordt door de BOZ gecommuniceerd naar haar leden ter ondersteuning.

In het kort komt het stappenplan neer op de volgende

  • Stap 1: Inventariseer de bestaande situatie van inhuur van ZZP’ers in de eigen organisatie.
  • Stap 2: Maak een fiscale beoordeling op basis van deze inventarisatie aan de hand van de handreiking en de checklist.
  • Stap 3: Pas beleid en het besluitvormingsproces aan
  • stap 4: Zorg dat deze nieuwe inrichting ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

Stand van zaken Wet VBAR

Eerder deze week werd bekend dat minister Van Gennip een aangepaste versie van de wet VBAR naar de Raad van State heeft gestuurd. In deze variant wordt er minder gekeken naar ‘werkinhoudelijke instructies’ en ‘organisatorische inbedding’, maar in plaats daarvan komen er criteria die wijzen op ‘werknemerschap’ en (contra)criteria die wijzen op ‘zelfstandigheid’.

Het sturen naar de Raad van State is een gebruikelijke stap in het wetgevingsproces. Na het uitbrengen van het advies door de Raad van State, is het aan de minister (vanaf nu Eddy van Hijum, NSC) om een – eventueel aangepast – wetsvoorstel in te dienen bij de Tweede Kamer. Als de kamer daar mee akkoord gaat, dan zal de nieuwe wet in het meest positieve scenario niet voor 1 januari 2026 van kracht zijn. Gezien de grote verschillen tussen de politieke partijen op dit dossier ligt een latere ingangsdatum meer voor de hand.

Meedenken

Heb je als zorgorganisatie behoefte aan meer toelichting of verduidelijking ten aanzien van de op handen zijnde regelgeving? Of wensen jullie ondersteuning bij het implementatie van de genoemde stappen?

Neem vrijblijvend contact met ons op om te weten hoe wij jullie kunnen helpen bij het werken met Zelfstandige Zorgverleners.

Meer nieuws...

Afstudeeronderzoek

Mijn naam is Wessel Schoonheim, 22 jaar, en ik ben vierdejaars student Ondernemerschap & Retailmanagement aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) in Nijmegen.

Lees Meer »

Weten wat CareMatch voor jou kan betekenen?

Direct hulp nodig?

Geef  jouw aanvraag nu door en wij nemen vandaag nog contact met je op!